Saturday, November 21, 2009

Diana Krall: sold-out concert in Belgrade, Nov 21


Sava Centar je najveći kongresni, kulturni i poslovni centar u našoj zemlji i jedan od najvećih u Evropi, čija delatnost obuhvata organizaciju kongresnih i svih vrsta umetničkih skupova i manifestacija.

Izgrađen 1977. godine, Sava Centar predstavlja moderan kompleks smešten u jednom od najlepših delova Beograda, udaljen svega pet minuta od centra grada i 15 minuta od aerodroma Beograd . U njegovoj neposrednoj blizini nalaze se hoteli deluxe kategorije Hyatt Regency i Hotel Continental Beograd, koji zajedno sa Sava Centrom čini jedinstven arhitektonski prostor sastavljen od tri celine: poslovna zgrada – objekat "A", velika kongresno koncertna dvorana – objekat "B" i Hotel Continental Beograd.

Sava Centar je savremeni centar izuzetne domaće i međunarodne reputacije, koji više od tri decenije uspešno organizuje najveće međunarodne kongresne skupove i umetničke manifestacije. U Sava Centru je do sada održano preko 8.000 domaćih i međunarodnih skupova i manifestacija, sa više od 1.600.000 učesnika, kao i preko 8.000 kulturnih događaja, kojima je prisustvovalo više od 7.000.000 posetilaca. Sava Centar je bio domaćin niza velikih međunarodnih kongresnih skupova kao što su OEBS, Generalna Skupština Svetske banke i Međunarodnog Monetarnog Fonda, Generalna Skupština UNESCO-a, 9. Samit nesvrstanih zemalja, Skupština EBRD, Svetski kongresi rudara, ortopeda, stomatologa, hirurga ... kao i mesto gostovanja najvećih imena svetske umetničke scene. U Sava Centru se već godinama održavaju značajne kulturne manifestacije kao što su FEST, BEMUS, BITEF …

Sava Centar je član značajnih međunarodnih kongresnih i umetničkih asocijacija, kao što su ICCA (International Congress and Convention Association), AIPC (The International Association of Congress Centres), ISPA (International Society of the Performing Arts), ILMC (International Live Music Conference).
Diana Krall Koncert
Velika dvorana - Sava Center
21. novembar, 21:00
Cena ulaznica: 3000, 4000 i 5000 din.

Sjajna kanadska džez pijanistkinja i pevačica Dajana Krol /Diana Krall/, jedna od najvećih zvezda moderne džez muzike prvi put gostuje u Beogradu, u okviru svetske turneje na kojoj promoviše novi album „Quiet Nights”.

Dajana Krol rodjena u britanskoj kolumbiji počela je sa prvim nastupima u svojoj 15. godini kao džez pijanista, da bi u 17.godini, dobivši stipendiju Vankuverskog džez festivala, započela studije na Berkli koledžu/ Berklee College of Music/ u Bostonu. PreselivšI se u Los Andželes, počinje da nastupa sa poznatim pijanistom Džimi Roulsom /Jimmy Rowles/, što joj je omogućilo kontakte sa utucajnim profesrorima i producentima.

Dajana Krol 1993, izdaje svoj prvi album, “Stepping Out”, a zatim slede ”Only Trust Your Heart” (1995), “All for You: A Dedication to the Nat King Cole Trio” (1996), album koji je bio je nominovan za Grammy, “Love Scenes” (1997), “Jazz Vocal Album” (2000), “The Girl in the Other Room” i poslednji “Quiet Nights", objavljen marta ove godine.

Ovih dana je u centru pažnje i kao producent novog albuma Barbre Strajsend /Barbra Streisand/. Ploča „Love is the Answer” je debitovala na prvom mestu „Bilbordove” liste albuma, i u prvoj nedelji je prodata u čak 180.000 primeraka. Kritičari se bukvalno utrkuju ko će više pohvaliti album na kome se nalazi i nekoliko pesama koje je Strajsendova otpevala u pratnji Dajane Krol i njenog kvarteta.

- Odlično smo se zabavljali na snimanju. Igrale smo karte, razmenjivale tračeve i... mnogo jele! Dajana je veoma talentovana, a najviše sam uživala dok sam snimala pesme sa Dajaninim kvartetom. To me je podsetilo na vreme kada sam kao tinejdžerka pevala po klubovima - izjavila je Barbra Strajsend.

(Arnaldo DeSouteiro arriving at the Belgrade Airport)

Diana Krall : I posle jazz festivala dobar jazz u Beogradu

Ako vam je jazz oduvek izgledao kao muzika rezervisana za zrelo doba i dosadne bradate muškarce koji obožavaju šah, koncert Diane Krall poslužiće da zauvek razbijete predrasude i zaljubite se u modernu verziju jednog od najlepših muzičkih stilova na planeti. Centar „Sava", 21. novembar u 20.30

U jednom se svi slažu: Diana Krall jeste ime vredno poštovanja u svetu muzike. Ova Kanađanka norveškog porekla počela je da svira klavir sa svega četiri godine. Zahvaljujući ocu i njegovoj zaista velikoj kolekciji albuma lako je povukla njegov jazz gen, a zahvaljujući podršci porodice i napornom radu, svojoj odlučnosti i viziji, ona je žena za koju danas kažu: Ona ima sve!
I možemo reći da je baš tako. Sa četrdeset četiri godine, deset uspešnih ploča u diskografiji i karijeri dugoj šesnaest godina, ona je majka dvogodišnjih blizanaca, supruga Elvisa Costella i producent albuma najvećih zvezda savremene muzike. Uz njenu muziku najčešći pridev je moderan jazz. Kao naprodavaniji izvođač izdavačke kuće Verve, ona je dobitnica mnoštva Grammy i Juno nagrada, zna da je izuzetno fotogenična i svoj život opisuje kao „trenutno savršeni balans profesionalnog i personalnog".

Novi album Quiet Nights Diana Krall promovisaće i na koncertu u Beogradu. Biće to spoj novog i starog, autorskog, modernog i jazz standarda. Pored savršeno izbalansiranog života, Diana Krall redak je primer odličnog balansa u muzici kada su sviranje i pevanje u pitanju. Jedinstvena duboka nota u njenom glasu i preciznost klavira, dobra melodija i nežni tekstovi garantuju zamišljen pogled i osmeh koji nećete moći da kontrolišete posle koncerta u Centru „Sava".

Ulaznice za beogradski koncert, po cenama od 3000, 4000 i 5000 dinara, mogu se kupiti na blagajni Centra „Sava", i u prodajnim mrežama Bilet servisa, Eventima i servisa Card.

- Tanja Bogdanov

No comments: