Thursday, November 26, 2009

Diana Krall live in Prague tonight!

Tonight, at 8pm, Diana Krall brings her "Quiet Nights World Tour" to the Prague Congress Center (Kongresove Centrum Praha) in the Czech Republic. Buy Tickets (Cena: 990 - 2.500 Kč)
Hudební svět ji označuje za „Sinatru v sukních“ a ve svém oboru má jen málo tak skvělých konkurentů.

Tato světoznámá kanadská umělkyně má na kontě nespočet vyprodaných koncertů, každé vydání nového alba je na hudebním poli obrovskou událostí.
Téměř za každé album byla Diana Krall nominována na prestižní cenu Grammy, 2x rovněž tuto cenu získala. V jejím žánru je součet výše jmenovaného opravdu velkou vzácností.

Na konci března vydala své zatím poslední album Quiet Nights, které je ovlivněno stylem bossa nova a baladami. Část z něj představila na konci února v předpremiéře v rámci speciálního koncertu, při příležitosti udělování Gershwinovy ceny Steviemu Wonderovi, coby jeho osobní host a zároveň host prezidenta USA Baracka Obamy, který Wonderovi cenu předával.
Přední jazzová pianistka Diana Krall není jen atraktivní dáma, ale hlavně vynikající muzikantka. Přesvědčit se o tom můžeme 26. listopadu Kongresovém centru Praha.

Diana alby Only Trust In Your Heart, poctou triu Nat King Colea All For You i romanticko-erotickou kolekcí Love Scenes okouzlovala skoro zázračným darem vdechnout znovu život starším jazzovým písničkám. Coby půvabná dívka hrající výtečně na piáno, zpívající živočišně i zadumaně zároveň, jako rozený muzikant, ale opravdově a přitom vzrušivě představila své verze jazzových standardů - Lépe než mnohé zavedené vokální specialistky. Nadšených ohlasů přibývalo. Půda byla připravena pro to, aby její producent Tommy LiPumma, mohl vsadit na sexy, jakoby lehounce nachlazený hlas a vypustit do světa téměř hollywoodsky pojatá alba When I Look In Your Eyes a The Look Of Love, čímž celý tým kolem Krall dosáhl na Grammy a především katapultoval zpěvačku do jiných souvislostí. Její skladby se objevily například v seriálu "Sex ve Městě" nebo ve filmu "Zahrada Dobra a Zla".

V roce 2002 získala znovu Grammy, když její album Live In Paris ocenili akademici v jazzové kategorii. CD potvrzuje její nejryzejší kvality, spočívající v navození nevšední atmosféry, ve které zvolna a po svém odkrývá krásu napůl zapomenutých, napůl obehraných šlágrů minulosti, které v jejím podání zní znovu současně. Hraje bravurně i oduševněle a stejně tak zpívá. S přibývajícími alby se jí daří talent jen rozvíjet, je přesvědčivější, barvitější a osobitější, než kdykoli předtím. Talent, cit a zkušenosti z víc než desetiletí mezi jazzovou smetánkou se asi sčítají, ne-li násobí. Je slyšet každá nuance a zároveň jednota, posluchače strhuje tah kapely a rytmus zpěvaččiných frází, obklopují nálady, jež Diana Krall tak lehce tvoří i proměňuje, když v puse převaluje a přebarvuje slova či jen slabiky.

Odvazuje se při strhujícím i "pouze" šlapajícím, radostném swingu, víc než přesvědčivě sní i teskní v baladách, zjevně ji těší perfektní spoluhráči, kteří s ní vysloveně žijí, a užívá si, že ji publikum miluje. Jedno z jejích posledních CD, které dostalo název The Girl In The Other Room je postaveno na poměrně osobitém "písničkářství" a v případě textů a vydařené balady Almost Blue i na umění zpěvaččina partnera Elvise Costella. Jádro tvořené vlastními kompozicemi vyšperkovala Diana Krall pod dohledem producenta Tommyho LiPumy podařenými verzemi písní Joni Mitchell (Black Crow), Mose Allisona (úvodní bluesová Stop This World) či Toma Waitse (Temptation). Muzikanty má Diana Krall kolem sebe jen ty nejlepší: u kontrabasu se střídají John Clayton a Christian McBride, za bicími Jeff Hamilton, jazzový chameleon Peter Erskine a Terri Lyne Carrington. Kytarista Anthony Wilson vkusně vyplňuje a dotváří atmosféru a kdykoliv má příležitost vyjádřit se sólově, vyždíme v rámci stylových mantinelů nástroj do maxima.

V březnu 2009 přichází kanadská pianistka a zpěvačka Diana Krall se svou studiovou novinkou, již dvanáctou v pořadí. Jedná se o intimní nahrávku balad a bossa nova skladeb od stejného teamu, který připravil Grammy oceněné album "The Look of Love". Dianu doprovází její kvartet a orchestr a mezi skladbami se objevuje taková klasika jako "The Boy from Ipanema" či "Walk on By".

Nové album "Quiet Nights" vydává i u nás Universal Music.
Diana Krall o novém albu (video): http://www.youtube.com/watch?v=2BBgZP1kRLc
Diana Krall ve slavné Fly Me To The Moon (video): http://www.youtube.com/watch?v=qVCgf6_M7i4

Pořadatel: http://www.1015.cz/

No comments: